Tuesday, June 1, 2010

Kursus pengurusan masa & jalan-jalan

2 minggu lepas, I & hubby menghadiri kursus pengurusan masa. Entah kali ke berapa kami mengikuti kursus yang semacam ni. Ya... di mana masa anda terbuang?

I cuba la merangka pelan tindakan pengurusan masa yang dicadangkan. Haha.. tak sampai 1 hari dah hancus. Memangla dah senaraikan apa yang nak dibuat (bab study), malangla banyak keadaan melebihi masa yang dianggarkan. Menurut instructor, kena review semula. Asyik rancang dan review semula je. Habis tu, masa habis dok me review je. Setelah mencuba rasanya I ni bukannya orang yang jenis berdisiplin (bab study je). Rasa tertekan bila nak mengikuti perancangan yang dibuat. Kejap-kejap dah tengok jam. Bila tak siap, dah carry forward. Tu belum lagi yang datang ad hoc. Rasanya bila tertekan lagi tak boleh study.

Tapi cuba satu je pelan tindakan yang boleh diikut. Iaitu bab jalan hujung minggu. Sebabnya masa spring summer ni la orang di UK ni boleh berjalan-jalan. Bila dah sejuk nanti dok rumah je. Jadi selalunya aktiviti hujung minggu dipenuhkan dengan aktiviti yang seboleh mungkin. Pagi-pagi dah bangun, nak gi mana? next gi mana lak, next lagi gi mana???? Tapi tu la jalan-jalan kami pun setakat kawasan sekitar North East je la. Tak mampu nak jalan yang melibatkan terpaksa bermalam. Bukan masalah kewangan tapi masalah pengurusan dan masalah kepenatan. Banyak yang perlu di survey sebelum berjalan, belum lagi ditambah kepenatan. Bila Isnin menjelma masing-masing kena sambung study. Bila dah penat cam mana la nak study.

Sudah hampir 17 bulan kami di UK, masih belum menjejaki kota London. Apa ada di London? I tak suka dengan kesibukan di Kuala Lumpur? Bagaimana di kota London? Samakah seperti di KL?Adik ku di kota London.
Princess Fiona????
Siapa presiden ????


1 comment:

fidz bz said...

so ape lagi... g la jalan2 ... takkan cu je yg nak g jalan2 ... heheh