Sunday, August 30, 2009

Resepi kek coklat Merdeka



Atas permintaan ramai, mak siarkan resepi kek coklat yg mak buat semalam. Siapa yang tak sempat makan semalam, boleh la buat sendiri lak.

Sukatan ni dapat menghasilkan kek saiz 9 inci x 11.5 inci (saiz kek semalam). So kalo bekas kecil & nak buat sikit, pandai2 la kurangkan mana yang patut.

Bahan A :
255 g mentega
450 g gula castor
5 biji telur

Bahan B :
3 sudu teh kopi segera
1½ sudu besar air panas
1 ½ sudu kecil esen Vanilla
1 ½ sudu kecil Chocolate emulco (mak guna 2 ketul coklat masakan yg dicincang halus)

Bahan C :
330 g tepung  (diayak)
100 g serbuk koko
1 sudu teh garam
1 ½ sudu teh bicarbonate soda
2 sudu teh baking powder

270ml air sejuk

Caranya :

1. Pukul mentega & gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi
3. Campurkan bahan B dan masukkan ke dalam adunan tadi dan pukul lagi.
4. Dalam bekas lain, campurkan bahan C. Sendukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan berselang-seli dengan air sejuk. Bermula dan berakhir dengan tepung.
5. Masukkan dalam bekas dan bakar dengan suhu 175 C selama 40 minit.


SELAMAT MENCUBA

1 comment:

hnyhar said...

thanx for the recipe kak..nak try buat nnti..