Atas permintaan ramai, mak siarkan resepi kek coklat yg mak buat semalam. Siapa yang tak sempat makan semalam, boleh la buat sendiri lak.
Sukatan ni dapat menghasilkan kek saiz 9 inci x 11.5 inci (saiz kek semalam). So kalo bekas kecil & nak buat sikit, pandai2 la kurangkan mana yang patut.
Bahan A :
255 g mentega
450 g gula castor
5 biji telur
Bahan B :
3 sudu teh kopi segera
1½ sudu besar air panas
1 ½ sudu kecil esen Vanilla
1 ½ sudu kecil Chocolate emulco (mak guna 2 ketul coklat masakan yg dicincang halus)
Bahan C :
330 g tepung (diayak)
100 g serbuk koko
1 sudu teh garam
1 ½ sudu teh bicarbonate soda
2 sudu teh baking powder
270ml air sejuk
Caranya :
1. Pukul mentega & gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi
3. Campurkan bahan B dan masukkan ke dalam adunan tadi dan pukul lagi.
4. Dalam bekas lain, campurkan bahan C. Sendukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan berselang-seli dengan air sejuk. Bermula dan berakhir dengan tepung.
5. Masukkan dalam bekas dan bakar dengan suhu 175 C selama 40 minit.
SELAMAT MENCUBA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
thanx for the recipe kak..nak try buat nnti..
Post a Comment