Mak masak ayam pedas ayam. Tak pernah pun masak. Kat Msia dulu beli je. Tambahan pulak dok kat Melaka yang memang famous dgn pakar-pakar asam pedas.
Kenapa masak asam pedas???? Kerana pokok daun kesum yang di tanam dah semakin tinggi. Tapi asam pedas mak ni tak la warna merah. Sebabnye gula cili kering yang di beli di UK ni. Memang pedas. Letak sikit pun dah pedas. Tu pasal la tak merah. Mak juga tumis dengan sikit je minyak. Tu yang tak la berlinang minyaknya.
Mak tak tau la macam mana orang masak asam pedas sebenarnya. Mak letak :
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Cili kering
Asam jawa
sedikit lada hitam
Daun kesum
Tumis je semuanya dan masuk ayam dan air.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Mon, macam kari kurma ayam aje aku tengok.... he.. he..
Post a Comment