Hari ni mak buat tiramisu. Cubaan pertama. Dah dekat 1 week beli brg2nya. Hari ni baru berkesempatan setelah penat2 baru balik dari lab. Makin sibuk dalam sehari, makin aktif pulak.
Belajar secara teori dengan Cikgu Hanani. Terima kasih cikgu. Tak pernah pun tengok orang buat camne. Agak-agak. Cara nak buat tiramisu ni ada pelbagai resepi. Ni cubaan pertama dengan resepi pertama.
Belajar secara teori dengan Cikgu Hanani. Terima kasih cikgu. Tak pernah pun tengok orang buat camne. Agak-agak. Cara nak buat tiramisu ni ada pelbagai resepi. Ni cubaan pertama dengan resepi pertama.
BAHAN-BAHAN:
Biskut Sponge Finger.
Mak beli brand Tesco je. Biskutnya saiz jari org Inggeris la. Kalo jari mak kecik je. Hehehe. Biskut tu pulak atasnya bergula. Sedap dimakan begitu saja. Biskut ni cepat lembut apabila dicelup dengan air. Tak pasti la pulak kat Msia ade ke tak. Kalo tak de rasanya guna biskut jari or biskut marie pun boleh kut. Tapi kalo tak sedap jangan la marah.
Mascarpone
Mascarpone ni bukannya nama orang or nama kereta or nama telefon. Ni nama untuk 'full fats soft cheese'. Mana datang nama tu tak tau la pulak.
Double cream
Selalunya orang guna whipping cream. Saja je mak nak try guna double cream.
Air Nescafe
Nescafe + air suam. Nak letak kopi segera pun boleh
Gula secukup rasa
Mak letak setengah cawan
Serbuk koko
Untuk hiasan
CARA-CARANYA:
Campurkan gula, double cream dan mascarpone dalam bekas.
Celupkan sponge fingers dalam air nescafe
Lapiskan semula dengan biskut yang dah dicelup nescafe tadi.
Mascarpone ni bukannya nama orang or nama kereta or nama telefon. Ni nama untuk 'full fats soft cheese'. Mana datang nama tu tak tau la pulak.
Double cream
Selalunya orang guna whipping cream. Saja je mak nak try guna double cream.
Air Nescafe
Nescafe + air suam. Nak letak kopi segera pun boleh
Gula secukup rasa
Mak letak setengah cawan
Serbuk koko
Untuk hiasan
CARA-CARANYA:
Campurkan gula, double cream dan mascarpone dalam bekas.
Celupkan sponge fingers dalam air nescafe
Susun dalam bekas. Boleh juga susun sponge fingers tu dalam bekas dan curah air nescafe. Tapi kena pandai agak2 la. Jangan sampai banjir.
Lapiskan semula dengan biskut yang dah dicelup nescafe tadi.
2 comments:
bravo!!! u've made it!! well done..
*kalo kt msia xde sponge fingers tu, blh ganti dgn sponge cake..
kedai kek kat taiping ada jual la biskut sponge fingers tu...mak anjang pun ada wat tiramisu gak tp kat tpg ni dah ada tiramisu mix..just campur jer. ni kat dalam peti ais ni ada baki lagi sponge fingers tu...tak tau nak sambung wat bila lak tiramisu ni...anyway, tadi wat strawberry muffin..memang sodap..tq
Post a Comment