Thursday, August 19, 2010

Nasi lebanon & ayam sharwarma versi Mak



Irfan nak makan masakan lebanon ala Restoran Al-Basha kat Newcastle. Malasla pulak nak ke Newcastle semata-mata nak makan nasi tu. Tak pe. Mak cuba masak.

Dah makan, Irfan kata sedap. Ok la tu. Cuba bagi mak tak berapa menjadi dari segi warnanya dan rasa ade kurengg sikit. Tak pe nanti mak cuba lagi. Siapa nak cuba bole la. Resepi ni mak masak hari Ahad lepas. Ni baru sempat taip.



Nasi

3 pot/cawan nasi (basuh dan toskan)
3 sudu mentega @ olive oil ( mak pakai mentega)
1.5 cawan bihun kering (potong dlm anggaran 1 inci)
garam

1. Cairkan mentega dalam kuali dan masukkan bihun
2. Goreng bihun tu sampai tukar warna ke coklatan. (mak hari tu goreng kejap je, tu yg tak jadi). Bihun tu akan agak melekat tapi tak pe.
3. Masukkan beras dan kacau sampai beras juga agak kecoklatan warnanya.
4. Masukkan dalam rice cooker dan masukkan air dan garam secukupnya.


Ayam

1 ekor ayam kecil
1 inci kunyit hidup
5 ulas bawang putih
2 sudu yogurt
2 cawan air limau nipis/lemon
garam
setgh sudu teh serbuk jintan manis
setgh sudu teh serbuk ketumbar
suku sudu teh jintan putih.

1. Kunyit dan bawang putih di tumbuk
2. Campurkan semua bahan pada ayam dan perap 1 jam
3. Bakar suhu 200'C hingga masak.


Kacang - Rebus sampai masak dgn air yg sedikit
Sos - pakai sos Mea Ploy je.

No comments: