Friday, August 20, 2010

Cara manis

Ni nak kasi resepi buat Kuih Cara Manis. Sebenarnya mak agak2 je. Tapi boleh la nak try.

2 cawan tepung gandum (plain flour)
1.5 cawan air
1 biji telur
1 tin kecik santan chaokoh (165ml) - pakai santan fresh lg sedap.
1 sudu mentega
secubit garam
Pati pandan ( ambil air dari sukatan di atas) - tapi mak guna pati pandan & pandan paste je.
Gula

Caranya:

-Blender semua bahan. Kalo cair sgt, tambah la sikit tepung lg. Kalo pekat sgt, campur la air.
-Panaskan acuan atas dapur sapu sedikit minyak. Biar sampai panas.
-Tuangkan ke dalam acuan dan tutup acuan dengan tutup periuk or apa2 je la selama 30 saat. (tak la tengok jam, agak-agak je). Ini supaya bahagian luar kuih tu masak sikit.
-Kemudian sudukan gula. (Lihat gambar di bawah).



- tutup semula acuan dan biar hingga masak. Angkat dan ulangi semula proses dari bubuh minyak.
- hasilnya dapat la kira-kira 24 pasang kuih cara. Sebab puasa, dapat la kira hasilnya. Kalo tak mesti sambil masak sambil makan.


1 comment:

yan said...

eh sama lak kita yer buat kuih cara.....