Ni nak kasi resepi buat Kuih Cara Manis. Sebenarnya mak agak2 je. Tapi boleh la nak try.
2 cawan tepung gandum (plain flour)
1.5 cawan air
1 biji telur
1 tin kecik santan chaokoh (165ml) - pakai santan fresh lg sedap.
1 sudu mentega
secubit garam
Pati pandan ( ambil air dari sukatan di atas) - tapi mak guna pati pandan & pandan paste je.
Gula
Caranya:
-Blender semua bahan. Kalo cair sgt, tambah la sikit tepung lg. Kalo pekat sgt, campur la air.
-Panaskan acuan atas dapur sapu sedikit minyak. Biar sampai panas.
-Tuangkan ke dalam acuan dan tutup acuan dengan tutup periuk or apa2 je la selama 30 saat. (tak la tengok jam, agak-agak je). Ini supaya bahagian luar kuih tu masak sikit.
-Kemudian sudukan gula. (Lihat gambar di bawah).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
eh sama lak kita yer buat kuih cara.....
Post a Comment