Opah kata kat Msia tgh musim durian. Tapi kat UK ni rasanya sepanjang tahun ada musim durian. Mak beli durian kat Winghong. Harga 3.25 pound (rasanya la). Dapat la 2 ketul saiz di bawah. Lupa lak nak ambil gambar bekas nya.
Mak teringin nak makan kuah durian. ‘Kuah durian’, nama ni yang mak kenal. Rasanya tempat lain maybe panggil dengan nama lain. Tak kirala, opah kata kuah durian, kuah durian la. Kat Msia mak tak pernah buat. hihi. Tunggu balik kpg, opah masak lagi sedap. Sini nak makan pandai2 la masak. Ada byk cara nak masak. Terpulangla. Ni yang mak buat. Sukatan ikut masing-masing rasala. Bila tanya opah, opah kata masak ikut ‘agak-agak’.
0.75 cawan gula, 1 cawan santan, durian dan air.
1) Mula-mula mak buat gula hangus. Masak gula atas dapur hingga warna ke coklatkan. Jgn sampai hitam dah la.
2) Masukkan air dan larutkan gula yang berketul
3) Masukkan santan dan durian (2 ketul saiz di atas). Rasanya dlm 6 ulas kut.
4) Kalau tawar, masukkan gula lagi. Masak hingga mendidih. Ada juga orang yang gunakan gula merah. Jadi tak perlulah di hanguskan.
Kuah durian ni sedap dimakan dgn roti jala. Tapi mak suka makan dengan roti biasa je.
No comments:
Post a Comment