Mak masak Nasi Arab. Belajar dari Ustazah Hamidah. Tapi ni versi mak. Memang mak selalu tak berapa ikut cakap cikgu. Bukan tak nak ikut tapi selalu lupa apa cikgu kata. Tapi kalau nak cuba boleh. Ni mak guna rempah Mugluba (tah betul ke eja nya). Kalau tak de, guna je rempah kurma, beriani atau apa2 je yg ada.
Cara buatnya :
|
Rebus ayam dengan rempah & garam & kuib pati ayam |
|
Potong dan goreng karot, kentang, terung & kubis bunga |
|
Basuh beras dan letakkan sedikit dalam periuk nasi |
|
Masukkan sedikit bahan goreng & ayam. Lapiskan dengan beras dan ulang semula lapisan tadi |
|
Masukkan air rebusan ayam dan rempah tadi |
|
|
|
|
Seperti biasala, mak lupa nak ambil gambar nasi yang dah masak. Mak makan nasi ni dengan sos tomato dan sos cili.
No comments:
Post a Comment