Tuesday, September 28, 2010

Sandsend - Whitby

Group walk 2010. Kali ni kami tak naik panjat bukit macam ke Roseberry topping last year. Lega rasanya. Kali ni jalan-jalan tepi pantai dari Sandsend ke Whitby. Lebih kurang 1 jam. Kalo lari lagi cepat la kut.

Bertolak dari university jam 10.30 pg dan sampai ke Sandsend pukul 12.00. Maka mula jalan. Tapi mak tak ambil banyak gambar masa jalan. Consentrate.. hihi... bukan ape.. takut kena tinggal. Penat gak berjalan atas pasir ni. Teringin masa sekolah dulu training hoki kat pantai Batu Feringgi.

Bila sampai ke Whitby, kami makan fish & chip. Ni 1st time mak makan fish & chip yang dibeli. Ikan tu ok la, rasa ikan baru. Batter ikan tu tak sedap langsung & chip nye memang tak sedap. Tak tau la sebab chip murahan atau sebab minyak yang digunakan dah banyak sangat kali digunakan. Rasanya hangit je walaupun tak hitam. Tapi sebab SV belanja, telan je la.
Kemudian kami bersiar-siar di bandar Whitby. Whitby ni terkenal dengan batu jed hitam. Boleh la kalo nak beli. Kami juga naik ke Abbey castle dan church kat atas bukit tu. Tangga naik ke bukit tu ada 199 anak tangga. Church nya pulak agak pelik sikit dari church biasa. Tempat duduk nya berkandang dan boleh disewa untk kegunaan sendiri.


Dari Whitby, mak dengan 7 org lagi termasuk SV naik bas balik ke Sandsend. SV bayarkan tambang. Dah tak larat. Kaki pun dah cramp. Yang lain-lain meredah pasir dan air laut yang mula pasang semula. Sementara menunggu kawan-kawan lain sampai. Kami minum dulu di cafe berhampiran. SV belanja lagi.

Lain kali nak bawa family pulak ke Whitby..


No comments: