Thursday, April 22, 2010

1st year PhD viva (peperiksaan lisan)

Dalam blog selalunya I cerita yang baik-baik dan yang best-best je. Terutamanya untuk tatapan orang-orang di Malaysia. Sebenarnya tak suka untuk menceritakan perkara-perkara yang tak best. Tapi kali ni nak cerita yang tak best dan yang best.

Yang tak best adalah mengenai PhD. Yang best mestila bab jalan-jalan kan. Sebenarnya setelah 1 tahun buat PhD, kami dikehendaki membuat 'transfer report'. Iaitu laporan mengenai apa yang dah dibuat selama 1 tahun dan juga ianya menentukan samada boleh menyambung terus PhD atau tidak.

I register Jan 2009. Maka report mula di tulis pada Disember 2009. My supervisor (SV) cakap 1 bulan cukup untuk buat report. Draf separuh report dihantar kepada SV setelah sebulan. Dan sepenuhnya seminggu kemudian. SV kata report tak mencapai tahap untuk buat PhD. Dan dia takkan hantar pada examiner untuk baca sebab memang kualiti terlalu rendah. Dia suruh I bincang dengan suami untuk stop je buat PhD. Dia suruh I buat report untuk dapatkan Msc or MPhil je. Masalah nye dia tak guide pun cam ne nak buat report yang mencapai tahap PhD tetapi terus kata tak capai tahap.

Perbincangan seterusnya dengan SV ke 2. Dia tanya apa target I, mestila I cakap PhD. I dah ada Msc. Nak buat apa Msc bebanyak. MPhil lak tak laku kat Msia. 2nd SV bincang semula dan tengok report I. Then dia guide apa yang kurang dan apa yang perlu ditambah. Dia guide macam mana nak buat analisis data dan sebagai. Alhamdulillah 2nd SV banyak membantu. Setelah hampir 4 bulan buat correction dan analisis tetiba je 1st SV suruh tukar struktur report tu. Almost 80 %. Dulu dia yang dah prove kan struktur tu then suruh tukar sebab dia kata supaya lebih clear. 2nd SV kata dah ok je struktur tu. Ubah je la. Buat correction lagi dan lagi. Akhirnya setelah 5 bulan siapla report tu.

Report tu kemudiannya akan nilai oleh 2 orang examiner bagi menentukan boleh teruskan PhD atau tidak. Setelah report di print, I terselisih dengan salah sorang examiner. Dia tanya dah siap ke report? I kata dah & nak bind je. OK dia kata lepas bind, hantar kat dia dan esok kul 3 ptg oral examination. Haa.... nak gugur rasa jantung. Kaki terus rasa lemah. Dia kata tak de apa pun, just discussion. Bayangkan masa tu pukul 1 petang. I ada 26 jam je lagi. Biasanya oral examination ni, tarikhnya dah tau awal-awal supaya boleh dibuat persediaan. Ni 26 jam je. 26 jam tu termasuklah nak study, makan, masak, layan anak-anak & suami, sapu sampah, tido dll.

Nak study pun dah tak berapa boleh nak masuk sebab dah gabra. Cramp rasa otak. Tapi terpaksa diteruskan. Dah bincang dengan suami in case dia kata fail, so apa yang nak di buat. Nak minta diadakan oral semula sebab tak fair dari segi masa. Tapi cuba la dulu. Telefon mak ayah minta tolong doakan. Minta anak-anak doakan mak. Irfan doakan mak lulus periksa. Iffah & Izzah juga.

Oral jam 3 ptg dan habis jam 4.30 ptg. Pelbagai soalan ditanya. Amatlah terperinci dan banyak. Setiap satu hasil ekperimen dikaji dengan teliti oleh pemeriksa. Dipertikaikan keputusan yang diperolehi dan perlu dijawap dengan jelas dan betul. Memang dah macam viva Phd yang sebenarnya. Alhamdulillah, pemeriksa-pemeriksa berpuashati dengan laporan dan juga jawapan yang I berikan. 1st SV macam tak percaya je. Dia ingat I perlu re-write semula report. Tapi pemeriksa tanda kat bahagian ' Can continue PhD'.

Alhamdulillah, syukur kepada Allah. terima kasih untuk semua yang telah mendoakan terutama suami, mak ayah, anak-anak, adik beradik dan juga rakan-rakan.

Perjuangan akan diteruskan....



5 comments:

Fauzi, Adlina and Nashwa said...

Tahniah, kak Zarina. Pasni buleh present semasa Kuliah Ilmu hari Jumaat. (abaikan orang awam bleh paham ke tidak....ekekeke....)

-ina-

Iffah Nabiha Ahmad Jailani said...

salam,
teruskan dan tahniah ya auntie....rupanya buat phd tidak sesenang yg disangka ya...perlu ada report pula....moga sy pun setabah auntie ya...:)

SeMiN said...

Salam tahniah..dan moga terus tabah dalam dugaan yang akan dihadapi... perjuangan kita belum selesai :-)

anon suria said...

well done.perjuangan belum berakhir. InsyaAllah..akak boleh! amin.

Anonymous said...

Tahniah Ina... teruskan perjuangan. Moga kita sama2 berjaya nanti... Insyallah