Tuesday, February 9, 2010

Lepat Pisang Perak

Sarapan pagi ni Lepat Pisang Perak. Kenapa ada perkataan Perak? Sebab orang Perak yang masak. Setakat pengetahuan Mak dan apa yang Mak belajar dari Opah, ni la cara buat lepat pisang. Tetapi lain negeri lain caranya. Ada yang letak santan dan tak ada inti dan lain-lain cara. Tapi lepat ni yang orang Perak buat. Bersamaan dengan negeri mana lg, tak pasti la. Maybe sama dengan Selangor kut. Ayah lak kata orang Pahang nye lepat just pisang & tepung.

Bahan-bahan

1) Pisang
2) Daun Pisang



3) Garam & tepung
4) Kelapa parut




Cara-caranya:

1) Lenyekkan pisang & campurkan dengan tepung gandum




2) Letakkan pisang di atas daun pisang dan letakkan kelapa parut yang telah dicampur garam ditengah-tengah pisang tersebut.




3) Gulung, lipat dan bolehla dikukus kira-kira 15-20 minit.




4) Bolehla dimakan. Masak la banyak sikit. Boleh kasi jiran tetangga.




No comments: